Granater
Granater
Et klassisk bolche med smag af karamel og mandler.
Læs mere om Granater.Vi leverer bolcher til hele verden
Se hvordan vi laver bolcher - Besøg produktionen!
Hvad smager granater af?
Leder du efter et af de ældste og klassiske bolcher, så er det dette bolche, du skal smage. Smagen er sød, og samtidig aromatisk karamelagtig med ekstra smag fra knuste mandler. Dette bolche har sin oprindelse fra vores firma i staten af 1920-erne.
Allergener
Glutenfri
Laktosefri
sukker, chokolade, kakao, mandler, brun farin, naturlige smagsekstrakter, Kan indeholde spor af mandler
Produkt information
Næringdeklaration
- Energi (KJ/Kcal) 1615,024/386
- Fedt 0 g
- - heraf mættede fedtstoffer 0 g
- Kulhydrater 100 g
- - heraf sukkerarter 100 g
- Protein 0 g
- Salt 0 g
- Fibre 0 g
- Stevia 0
Historien om mandler og farin
Mandel er både navnet på et spiseligt frø og på det træ (Prunus dulcis), hvorfra det stammer. Mandeltræet kendes helt tilbage fra oldtidens sydvestlige Asien.
Man mener, at mandlen stammer fra Kina eller har groet på stepperne i det område, der senere blev kendt som Sovjetunionen og i det nordvestlige Iran. Der var tale om en værdifuld handelsvare på Silkevejens handelsruter gennem Asien og Mellemøsten. De nævnes endda i Bibelen og er blandt verdens ældste dyrkede afgrøder.
Senere blev de bragt til Amerika i forbindelse med, at spanske munke af franciskanerordenen plantede træerne langs El Camino Real, vejen fra San Diego til Sonoma i Californien. Her skulle det vise sig, at de varme, tørre somre og våde vintre i Sacramento Valley og San Joaquin Valley gav ideelle vækstbetingelser for træerne.
Ordet "mandel" stammer fra Tysk. Tyskerne omdannede ordet amanda fra latin. Amanda betyder "bør elskes".
Produktion
Træerne trives ikke i det tempererede Europa, hvilket man bl.a. lærte, da man forsøgte sig i Middelalderen. I dag forsynes det europæiske marked primært fra Spanien og Italien, men californiske mandler er ved at opnå større markedsandele.[4]
Udseende
Mandeltræeet er et lille løvfældende træ, der opnår en højde på cirka 4-10 meter med en stamme, der kan opnå en diameter på cirka 30 centimeter. Unge kviste er fra starten grønne, men opnår en mere lilla farve pga. solskin, siden bliver de mere grålige på deres andet år. Bladene er 7-13 cm lange med en takket margen. Den blomstrer i det tidlige forår, hvor de 5-tallige (det vil sige med fem kronblade), 3–5 cm store, hvide eller let lyserøde blomster sidder enkeltvis eller parvis.
Træerne bliver produktive, altså begynder at bære frugt, efter fem år. Frugten modnes i efteråret 7-8 måneder efter dens blomstring.
Mandeltræerne blomstrer typisk fra marts måned. Over sommermånederne bliver træerne bestøvet af bier. Mandlerne bliver formet som små kerner inden i en hård skal. Skallerne åbner sig langsomt pga. varmen og modningen. I slutningen af sommeren og starten af efteråret er det høsttid. Maskiner ryster skallerne og mandlerne ned fra træerne. Mandlerne ligger på jorden og tørrer, inden de bliver samlet op, renset, pakket og kvalitetstjekket.
Botanisk set er træets frugt ikke en nød, men derimod en stenfrugt, som bliver 3-6 cm lang med en oval skal i en grøn farve. Stenen under den yderste skal er brun og furet, men alligevel glat at røre ved. Selve nødden er ca. 2–3 cm lang, oval og dækket af en sej, brun hinde. Derunder er et hvidt, fast kød, der dufter sødligt og aromatisk.
Fra mandeltræet fås både søde og bitre mandler. I den almindelige handel er det søde mandler.
Ligeledes finder de anvendelse i produktion af fin marcipan.
Brun farin indeholder flere mineraler (kalium, calcium, magnesium og jern) end hvidt sukker.
Brun farin er en blanding af almindelig sukker og rørsukkersirup. Rørsukkersirup er sukker med en mørk farve. Det har en særlig smag, et højere vandindhold end sukker og et højere indhold af nogle mineraler.
Bolcheproduktion
Vores bolcher bliver den dag i dag stadig fremstillet som de gjorde for over 100 år siden. De produceres stadig med håndkraft og med de oprindelige hjælpemidler samt råvarer.
Få et indblik i de gamle fabrikationsmetoder ved at enten se denne video eller besøge bolchefabrikationen alle hverdage, hvor vi producerer bolcher for åbne døre, hvor I kan opleve produktionen af bolcher live.
Oplev produktionHvordan bliver granater lavet?
Vores granater bolcher bliver lavet af perlesukker og brun farin, der er kogt op til næsten 180 grader celcius. Denne grundmasse er, som alle vores ingredienser 100% naturlig. Denne flydende brune sukker masse hældes ud på vores produktionsbord, hvor der ikke tilsættes nogen form for farve.
Der drysses en stor portion knuste mandler ud over sukkermassen.
Den flydende sukkermasse foldes gentagende gange sammen, så den bliver en mere fast masse. I denne fase afkøles sukkeret fra de 180 grader, ned til omkring 110 grader.
Granater bliver ikke slynget, da vi ønsker et mørkt bolche, hvor mandlerne er tydelig hvide med en intens smag.
Den samlede 20 kg granat klump trækkes herefter ud i stænger, der placeres i en hånddrevet klippemaskine. Denne klippemaskine er ikke den originale, men en kopi. Vi har stadig den originale opbevaret, og på trods af, at det er en kopi vi bruger i dagligdagen, har den stadig den modne alder af små 80 år.
Denne hånddrevne klippemaskine har en række blade forneden, -oven, samt forskudt på begge sider og ved at dreje på et hjul føres bladene sammen og herved klipper stængerne både horisontalt og vertikalt. Resultatet er fine trekantede bolcher.
Dermed er vores granater klare til at blive spist af alle som kunne tænke sig et klassisk bolche med en dyp og sød smag af karamel og mandler.