Indkøbskurv

Bedstefars skæg med et frisk twist

Ingredienser

•   125 g. smør (stuetemperatur)
•   125 g. vaniljebolcher (knap 1 1/2 dl, når de er blendet)
•   250 g. citronbolcher (ca. 3 dl, når de er blendet)
•   4 æggeblommmer
•   4 æggehvider
•   2 dl. hvedemel
•   2 tsk. bagepulver
•   1/2 dl. mælk


Fremgangsmåde

Kagen
1.   Blend vaniljebolcherne
2.   Smør og de blendede vaniljebolcher røres med elpisker, let og luftigt. Husk at smørret skal være meget blødt
3.   Æggeblommerne røres i en ad gangen
4.   Mel og bagepulver blandes og vendes i dejen skiftevis med mælken
5.   Dejen fyldes i en lille, smurt bradepande/fad. 20 x 30 cm.
6.   Bages i 15 minutter ved 175 °C på midterste rille


Marengs
1.   Blend citronbolcherne
2.   Æggehviderne piskes stive. 1 dl af citronbolcherne tilsættes under fortsat piskning. Resten af citronbolcherne vendes i marengsmassen. Husk bolcherne skal være meget finthakkede
3.   Marengsen kommes på den let afkølede kage. Kagen bages herefter i yderligere 15 minutter.


Lad kagen køle helt før servering.

Dette er officielt den første bolchekage jeg nogensinde har bagt, så mine forventninger til udfaldet af kagen må tilstås at være mindre optimistisk. Selv manden og katten flygtede ud af køkkenet, da minihakker og skåle blev sat frem på bordet.

Jeg tilstår at som en total kage-nybegynder, så er det noget anderledes at arbejde med end jeg havde forventet. Vaniljebolcherne vil gerne klumpe lidt sammen i smør-mixen, og dejen forbliver lidt klumpet helt indtil man kommer den i ovnen. Det gør dog ikke noget, for i ovnen bliver det hele fordelt og blandet sammen og der er ingen sukkerklumper i den færdige kage. Jeg erfarede også at smørret skal være meget blødt når sukkeret tilsættes.

Det er så også mit absolut første forsøg med marengs. Det er altid en god start at læse sin egen opskrift og ikke tilsætte alt sukkeret til at starte med. Så bemærk at min marengs er lyserød. Jeg var nødt til at smide min mislykkede citron marengs ud og så lave det med de vaniljebolcher jeg havde for meget. Men tro mig - selvom den ikke blev "fluffy" så smagte den fantastisk med citronsmagen.

Man lærer altid noget og et par marengs fif er at lade æggehviden blive stuetemperatur og tilsæt også den ene dl. sukker lidt ad gangen. Resten af bolcherne vendes også i lidt ad gangen i den oppiskede æggehvide-sukkermasse.

Jeg havde lovet jer min ærlige tilgang og oplevelse af opskrifterne. Lær af mine fejl og så er det faktisk overraskende nemt at lave en kage der ikke bare er noget alle andre har lavet før.

Det var super ærgerligt jeg skulle ødelægge mine citronbolcher, for kagen havde været fantastisk med det syrlige twist. Men i sidste ende endte kagen med at smage skønt. Ja, efter manden og katten vendte tilbage til køkkenet, ville begge gerne have et ekstra stykke. Det bliver ikke sidste gang jeg laver denne kage.