English 33 12 60 46

0

I denne kategori finder du vores sæsonbolcher, sortimentsposer, færdigblandede bolcher, glas og dåser – og du kan selvfølgelig også få blandet dine helt egne favoritter i pose og dåse. Ude i menuen finder du underkategorierne, som giver dig et bedre overblik over mulighederne for pakning og de forskellige bolcher.

 

Relevant information


 

SUKKERFRI BOLCHER

Hold styr på den sunde linje og blodsukkeret med vores sukkerfrie bolcher, som har den helt rigtige velsmagende bolchesmag - lavet efter vores egen unikke opskrift.

SE UDVALGET
 

DESIGN DINE EGNE BOLCHER

Forkæl dine medarbejdere eller kunder med lækre bolcher til enten hverdag eller højtid. Hos Sømods Bolcher kan du designe bolcher med selvvalgt smag og motiv.

LÆS MERE HER
 

Sorter faldende FILTER
Side:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6

Sorter faldende FILTER
Side:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6

Hvordan bliver Bolcher lavet?

 

Sømods bolcher bliver lavet ud fra vores grundmasse, som består af 20 kg perle sukker, der bliver kogt op til næsten 180 grader. Denne grundmasse er, som alle vores ingredienser, 100 % naturlig, hvilket er noget vi finder stor stolthed i at kunne skrive. Sømods Bolcher bliver nemlig stadig produceret efter gamle traditioner og naturlige ingredienser spiller derfor en stor rolle hos os.

Den flydende og gyldne sukkermasse hældes ud på vores produktionsbord, hvor der dernæst kan tilsættes en farve, alt efter hvilket bolche man skal producere. I den efterfølgende fase afkøles sukkeret fra de 180 grader og ned til omkring 110 grader ved, at man gentagende gange folder massen sammen. Først herefter kan smagen tilsættes, for hvis dette gøres for tidligt i processen, ville smagen simpelthen fordampe væk.

Nogle bolcher vælger man at slynge rundt om en krog. Det gør man udelukkende for at slynge luft ind i bolche massen og ved at gøre dette, kan man manipulere med farven og gøre den lysere,, alt efter ønske. Du kender sikkert til processen i forvejen, for hvis du nogensinde har pisket en æggehvide, kan man se reaktionen, når den let gyldne masse reagerer på luften og bliver hvid.

Nu er vi så kommet til opbygningen af selve bolchet. Vi har nemlig flere forskellige fremgangsmåder; blandt andet ved brug af en valse med forskellige faconer, en hånddrevet klippemaskine eller udelukkende ved brug af spartel og saks, hvorved bolchet opbygges fra midten og ud.

Til sidst er bolcherne formede i den ønskede form, og de skal nu ligge og køle af - idet de ellers ville smelte sammen - inden de kan pakkes i glas, poser eller dåser. Efter at de er kølet af og pakket ned, er bolcherne klar til salg og det er selvsamme flotte bolcher i kan købe fra vores butik og webshop.


Hvor stammer ordet bolche fra?

Ifølge en vandrehistorie fra 1716, var Zar Peter den Store af Rusland på tur i København. Han red igennem Nørregade, på sin tur mod Kongens Christiansborg.

I Nørregade smagte han for første gang sukkerdrops/bolsjer. Han udbrød ”Boleye”, som på russisk betyder ”Mere”. Efterfølgende var han så imponeret over denne delikatesse, at han smed dem ud til alle børnene fra sin hestevogn, hvor de ligeledes råbte det nylærte ord ”boleye, boleye...” ”mere, mere...”, hvoraf navnet bolche opstod.

Hvorvidt hele historien er sand, vides ikke, men det kan bekræftes, at Peter den Store var i København i 1716, hvor han i øvrigt også skulle besøge Rundetårn, for at se observatoriet, som han var meget interesseret i. Den russiske Zar skulle dog ikke selv gå op af den snoet gang, så han red på sin hest hele vejen op, efterfulgt af sin kone Katherina, der blev kørt i hestevogn.

 

Se hvordan vi laver bolcher

Bolcherne bliver den dag i dag stadig fremstillet som de gjorde for over 100 år siden. Få et indblik i de gamle fabrikationsmetoder ved at enten se denne video eller besøge bolche fabrikationen alle hverdage.

 

Historiske bolsjer

 

Hos Sømods Bolcher har vi mange, gamle klassiske opskrifter på bolsjer. Alt vi laver tager udgangspunkt i dette gamle håndværk, som de eneste tilbage, uden brug af moderne maskiner og glukose. Med tiden har vi dog taget de nye trends med i håndværket når det kommer til smagsoplevelse, ved at bruge mere moderne smage. Her kan fx nævnes havtorn – så bliver det ikke mere nordisk. Eller gør det?

Noget af mest spændende for mig med eksperimentering af nye bolsjer, har dog været at implementere gamle smage og ingredienser til et nyudviklet bolsje – Frej.

Ved dette bolsje dykkede jeg ned i noget mere nordisk end havtorn, nemlig vikingerne. Her fik jeg muligheden for at læse op på vores forfædres storhedstid om bl.a. deres levevilkår og deres spisevaner.

I det 9. århundrede angreb vikingerne Byzans (nuværende Istanbul). Dengang gik byen under navnet Miklagård, som var vikingernes eget navn for byen. Fyrst Oleg af Kiev led desværre nederlag under dette angreb, men kom dog hjem med noget andet istedet – handelsaftaler. Det gav mulighed for nye smagsoplevelser, og dét måtte vi kunne bruge i vores bolsjer den dag i dag.

På de store bazarer kunne vikingerne føre nye og spændende råvarer med til deres hjemland, heriblandt frø fra anisplanter og jordbærplanter. Disse to smage, sammen med vores i forvejen lokale hyldeblomst, udgører en fantastisk kombination. Vi har valgt at balancere disse 3 råvarer med vores bolsjemasse for at finde et lækkert bolsje, som selv vikingerne ville være fascineret af.

Men hvad skulle vores vikingebolsje hedde?


Gudenavn

Vores Viking bolsje går under navnet Frej. Frej var blot én af de nordiske guder, som vikingerne troede på; smuk, sød og mægtig beskrives han. Søn af Njord og bror til Freja.

Han stod for frugtbarhed og for vækst af mark og afgrøder... for god fremtid, fred og for velstand og fremgang. Alle disse egenskaber betyder noget for os, og derfor var det en selvfølge, at dette navn, Frej, skulle tildeles vores nye bolsje.


Opbyggelse af bolsjet

Vores Frej bolsjer bliver, som alle vores andre bolsjer, lavet af perlesukker, der er kogt op til næsten 180 grader celcius. Denne flydende gyldne sukkermasse hældes ud på vores produktionsbord, hvor der tilsættes naturlig rød farve.

Vores røde farve er karmin, som er en lille bille der lever i Sydamerika. Denne lille bille har et meget rødt skjold, og det er dette der tørres og bruges som rød farve. Den er mere farveægte end rødbedefarve, og den smager ikke af noget.

Den flydende sukkermasse foldes gentagende gange sammen, så den bliver en mere fast masse. I denne fase afkøles sukkeret fra de 180 grader, ned til omkring 110 grader. Herefter tilsættes jordbær, hindbær og anis, og en lille smule vinsyre. Vinsyren er til at opveje det meget søde sukker og give bolsjerne en afbalanceret smagsoplevelse.

Selve Frej bolsjet bliver ikke slynget, da vi ønsker de skal forblive klare mørkerøde i farven og kraftige i smagen, men i midten af bolsjet ses 3 lyserøde prikker. Denne lyserøde farve kan kun opnåes ved at slynge sukkermassen, hvorved der slynges luft ind i sukkeret og massen bliver lysere og mere markant i farven og smagen bliver mere mild og rund.

Den samlede bolsjeklump trækkes herefter ud i stænger, der rulles kontinuerligt for, at bibeholde deres runde facon. Herefter hakkes disse stænger ved handkraft med en spartel. Det er ikke skarpheden i spartlen der gør det, men derimod selve slaget. Så kan der nydes et lækkert Frej bolsje, som selv vikingerne ville være stolte af.

 
Sømod's Bolcher - the family